Stof soorten

Welke stof heb je nodig ?

Hier vind je welke stoffen we verkopen en waar je ze voor kunt gebruiken.

Laken of quilt katoen

Een effen geweven strak geweven stof die meestal is gemaakt van 100% katoen of een katoenmix. Geschikt voor quilten en het maken van kleding.

Broderie

Een stof met patronen die zijn samengesteld uit ronde of ovale gaten, zogenaamde oogjes, die uit de stof worden gesneden en vervolgens worden gebonden met overhandse steken of knoopsgat steken. De patronen, vaak met bloemen, bladeren, wijnstokken of stengels, worden verder afgewerkt met eenvoudige borduursteken op het omringende materiaal.

Canvas

Een sterke, duurzame, dicht geweven katoenen stof. Geschikt voor bekleding, kussens, tassen, enz

Chambray

Een effen geweven stof die kan worden gemaakt van katoen, zijde of gefabriceerde vezels, maar het meest gangbare katoen is. Het bevat een gekleurde warp (vaak blauwe) en witte vulling garens.
Geschikt voor overhemden en blouses.

Chintz of Sits

Een effen geweven stof met een was laag om een ​​vuil afstotende gepolijste look te produceren. De stof moet chemisch worden gereinigd, omdat de was laag zal worden aangetast door het wassen in de wasmachine. Geschikt voor gordijnen, kussens en bekleding.

Denim

Een twill weave katoenen stof van vaak 100% katoen gemaakt met verschillende gekleurde garens in de schering en de inslag. Door de keper constructie overheerst één kleur op het textieloppervlak. Geschikt voor broeken, jassen en rokken. Voorwassen en drogen voor verwerking aangeraden, want deze stof kan ten minste tweemaal krimpen en kleuren kunnen bloeden.

Double Gauze

Een stof die bestaat uit 2 dunne lagen open geweven katoen die aan elkaar vast geweven zijn. Het is hele zachte stof die uiterst geschikt is voor kinderkleding. Het bekendste voorbeeld van double gauze is de hydrofiel luier. 

Duck

Een strak geweven, plat geweven stof die lijkt op canvas. De stof is meestal gemaakt van katoen en wordt veel gebruikt in bedrukte stoffen voor thuisdecoratie. Geschikt voor gordijnen, bekleding en kussens.

Nep bont

Kunstbont gemaakt van synthetisch materiaal. Geschikt voor jassen en vesten.

French Terry tricot

Een zachte, gebreide stof met een zachte voorkant en een gelusde rug. Franse tricotstof wordt meestal gebruikt voor kleding, tops en babyartikelen.

Grosgrain

Grosgrain is een effen geweven stof met geribbeld uiterlijk. Deze stof van katoenmix is glanzend, zacht en zeer sterk. Het is niet rekbaar en het is gemakkelijk om te naaien. Grosgrain kan worden geweven als een smal lint of een volledig geweven stof. Het lint is zeer geschikt als afwerking voor kussens en tassen.

Tricot

Gebreide stof gemaakt van garens, allemaal in dezelfde richting. Sommige breisels hebben hun garens langs de lengte van de stof, terwijl andere hun garens over de breedte van de stof laten lopen. Gebreide stoffen worden bij elkaar gehouden door de draden om elkaar heen te lussen. Breien maakt richels in de resulterende stof. Het wordt vaak gebruikt voor het maken van comfortabele kleding zoals sweaters, joggingbroeken, enz.

Kant

Een opengewerkte stof met garens die om elkaar heen zijn gedraaid om complexe patronen of figuren te vormen. Kant kan hand of machine zijn, gemaakt door weven, breien, haken en knopen. Kant kan worden geweven als volledige stof of als lint.

Oxford

Een fijn, zacht, wat zwaardere geweven stof van katoen of gemengd met gefabriceerde vezels in een 2 x 1 manden vlecht patroon van de platbinding constructie. De stof zit tussen katoen en canvas in en is daarom zeer geschikt voor kinderkleding en het stofferen van een kinderkamer.

Popeline

Een weefsel gemaakt met behulp van een ribvariatie van het platbinding. De constructie wordt gekenmerkt door een klein effect in één richting, meestal de vulling. De stof heeft een groter aantal draden per centimeter dan katoen maar is door de dunnere draden lichter dan katoen. Poplin werd vroeger geassocieerd met vrijetijdskleding. Het is zeer geschikt voor overhemden, blouses, jurken, rokken, enz.

Satijn

Een weefsel gemaakt van garens met een glans, zoals rayon, zijde of polyester. De stof heeft een mooie glans en valt heel soepel. Satijnstoffen worden vaak gebruikt als voering of voor het maken van verkleed kostuums.